Няколко основателни причини за висок Bounce Rate

от 23. юни, 2009 в уеб дизайн
Няколко основателни причини за висок Bounce Rate

В една от предишните ми статии, посветена на Google Analytics написах, че:

“Така нареченият “Bounce Rate” (процент потребители, които моментално напускат сайта, без да посетят друга негова страница) е един от показателите, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред с вашия уеб дизайн или с вашето съдържание. ”

Разбира се, причина за лошите показатели на този елемент от статистиката ви може да сa разнообразни. Ще се опитам да засегна някои от тях в тази статия.

Вътрешни фактори за лош Bounce Rate

Уеб дизайн и ползваемост
Визията на вашия сайт е излкючително важна. Ако елементите на вашия уеб дизайн са разхвърляни, ако цветовете са зле подбрани или пък контрастът е малък, то тогава можете да бъдете сигурни, че това е причината за висок Bounce Rate. “Подскачащи” flash или gif анимации също могат да отблъснат потребителите.

Може да имате най-доброто съдържание, но ако посетителите ви се затрудняват в намирането му, то това ще се отрази негативно и на вашия Bounce Rate.

Съдържанието
Съдържанието на сайта/блога ви трябва да е не само увлекателно написано. То трябва и да е полезно!

Вашият уеб сайт е като вашият дом – ако искате гостите ви да разгледат цялата ви къща, е необходимо да ги разведете из различните стаи и да ги приканите да влязат. Ако не ги поканите, е възможно изобщо да не разгледат някоя стая, затова по-добре не бъдете срамежливи и го направете:)

Навигацията
Ако искате посетителите на сайта ви да останат максимално дълго време на него и да разгледат повече страници, то тогава вие трябва да помислите и за навигацията. Тя трябва да е лесно откриваема и интуитивна.

Технически фактори

Представете си, че попадате на страница от сайта, на която вместо някаква информация излизат грешки в PHP кода или липсваща база данни. Няма ли моментално да я напуснете? Винаги проверявайте страницата си за подобен род грешки и тествайте сайта си под различни браузъри. Възможно е сайтът ви да изглежда отлично под Firefox на вашия компютър, но под Internet Explorer всичко да е тотално разместено. Замислете се и при употребата на Active-X компоненти, които изискват да бъдат инсталирани допълнително. Малко потребители биха ги инсталирали.

Маркетингови фактори, които засягат Bounce Rate

Лоша SEO оптимизация
SEO оптимизацията е ключът към големия трафик, но все пак трябва да се подхожда внимателно към нея, защото понякога една неправилна оптимизация може да навреди на конверсията и на вашия Bounce Rate. Какво ще се случи ако изберете грешните ключови думи при оптимизацията за търсачки? Ако ключовите думи, по които се класирате добре, не са релевантни със съдържанието ви, то тогава ще получавате трафик от незаинтерисовани потребители, които търсят нещо друго. Резултатът, както сами се досещате – висок Bounce Rate.

Глупавият трафик
Ето и какво мисли по темата световноизвестният маркетингов експерт Сет Годин:

Глупавият трафик

Това е една от истините в Интернет: Когато трафикът идва в сайта ви без фокусирано намерение, той прави Bounce.

75% от всички нефокусирани посетители напускат сайта в рамките на 3 секунди.

Във всеки сайт, навсякъде, по всяко време. 75% bounce rate в рамките на 3 секунди.

Казвайки “нефокусирани”, имам предвид хора, които пристигат по линия на Digg или StumbleUpon или дори типично Google търсене. Ако сайтът ви е леко спамърски или откровено продава нещо, процентът на Bounce Rate е със сигурност по-висок. Ако получавате трафик заради хитро измисления си домейн, Bounce Rate може да е и още по-висок. Не познавам много примери, в които при подобни ситуации bounce rate е по-нисък.

Със сигурност, това може да е добре дошло за егото ви. Можете да разправяте каква е посещаемостта ви, броят на разгледаните ви страници и т.н. Но Bounce Rate все още си стои на плашещите 75%.

Преводът е на Тодор Христов от Alabala.org. Повече за Bounce Rate можете да прочетете в тази полезна статия.

Adwords
Ако възнамерявате да стартирате рекламна кампания в Adwords или в друга подобна рекламна мержа, премислете добре текста на вашата реклама и посланието, което възнамерявате да отправите. Ако текста в нея е подвеждащ или нерелевантен към съдържанието на сайта ви, трафикът към него ще е в горната категория.

Заглавие и описание на страницата (title и meta description)
Повечето търсачки взимат описанието, показано в резултатите от вашите title и meta description. Внимавайте какво пишете в тях и не пишете текст, който не се отнася до конкретната страница от сайта ви.

Какво може да направим, за да подобрим резултатите?

Разбира се, най-добрият вариант е наемането на специалист по позваемост (Usability), който да направи проучвания и да установи къде се крие проблемът. Ако все пак не разполагате с бюджет за скъпи Usability проучвания, може да се опитате сами да подобрите ползваемостта на сайта си.

Clixpy.com

Новата услуга Clixpy ви предлага интересен инструмент за следене действията на потребителите ви. За да започнете вашето собствено Usability проучване е необходимо само да се регистрирате на сайта на Clixpy и да поставите няколко реда JavaScript код на сайта си. Услугата е платена, но от Clixpy ви предлагат 10 безплатни записа при регистрацията.

Етикети: , , ,

19 коментара

Красимир Пенев

24. юни, 2009

Много интересна и полезна статия.

3D Уеб Дизайн

15. юли, 2009

Доста полезно наистина, мерси за инфото, ще го пробвам Clixpy, само не разбрах колко струват услугите им. И на сайта им не пише, много странно.

Иво

15. юли, 2009

Прав си, няма цени на сайта. След регистрация ти дават безплатно няколко кредита, за да имаш възможност да тестваш услугата.

Ако си доволен може да закупиш още кредити.

Цените са следните:

100 captures for $5
200 captures for $10
600 captures for $20 (Save $10)
1000 captures for $30 (Save $20)

3D Web Design

15. юли, 2009

Мерси. Правят ми впечатление няколко неща – добри цени, нова услуга, акаунт в edno23… българска фирма? Registrant nikola pavlov, plovdiv.

Иво

16. юли, 2009

Да българска фирма са. И на мен ми направиха приятно впечатление, при това услугата им бе представена в редица реномирани блогове като WebDesignerWall например.

Единствената ми забележка към тях е, че като се сложи кода на някоя страница се скапва валидирането й. Поне в началото беше така, сега не знам дали са го фикснали.

Ани

12. окт., 2009

Много полезна статия!
Собственичка съм на малък детски магазин и определено ми беше много полезна да изчета няколко пъти. Интересува ме как да подобря тези показатели в моя сайт, средно 3:30 мин прецтой, а bounce rate 25%?

Иво

19. окт., 2009

Ани, това са много добри резултати, особено за Bounce Rate.

сириус

21. окт., 2009

Не знам дали е възможно да се свали до под 10%, явно винаги си има такива посетители, които не знаят какво търсят.

Иво

24. окт., 2009

Разбира се това би бил страхотен Bounce rate резултат, но е трудно осъществим в реални условия. Винаги има посетители, които са попаднали случайно на сайта и го затварят веднага щом го отворят.

За мен най-бързият, доказано работещ и лесен начин за свалянето на процента на bounce rate си остават галериите със снимки. Сложете на видно място 3 снимки една до друга или една под друга, може дори да няма други снимки, може дори да не пишете че е галерия, може да са дори и в съвсем мини размер и пак работи. Тествайте. Най-добре всяка снимка която сложите да се отваря в нейна си самостоятелна страница. За да се отчита от аналитикс кода като друга страница.

Иво

11. ное., 2009

Интересена техника, ще я изпробвам на някой от сайтовете ми.

Вергил Пенков

05. юли, 2010

Преди време се наложи да изследваме причината за близо 100% bounce rate.

Причината, беше много трудна за намиране и за целта изследвахме работата на Google Analytics.

Оказа се, че времето, прекарано на дадена страница, се изчислява на базата на поне две разгледани страници.

Първо се записва часът на първата разгледана, а после – на втората. След това от втория час се вади първият и така GA разбира колко време сме прекарали на дадена страница.

Проблемът е когато имаме флаш сайт или нещо подобно. Дори и да зарежда данните с XML за всяка страница, GA отчита, че потребителят е посетил само една. Тоест в случая не върши работа.

Има много начини за решаване на този проблем, оставям на вас да си изберете някой и се надявам да съм бил полезен :)

Момчил

09. юли, 2010

При мен голям проблем създава портфолито. Много често хората търсят клиентите ми, а попадат на сайт за дизайн. Според мен това ги кара автоматично да затворят.

Уеб Дизайн

30. юли, 2010

Тоя Google Analytics е шпионин :) оставете го

Стефан

27. апр., 2011

Явно имам причина за гордост с 0.58% BR във фирмения блог!

Поздравления за статията.

Стефан

Уеб Дизайн

14. юни, 2011

Сега виждам статията и искам само да добавя, че начинът за сваляне на Bounce rate с галерията със снимки работи, но задържа точно този „Глупав трафик“ и не води до никакви продажби..
Поздрави за хубавия блог.

SavovDesign

27. окт., 2011

Полезна статия!

Здравейте, нека споделя и аз наблюденията си. Преди време работих като SEO в една фирма и оптимизирах над 50 продуктови сайта(с екипа си разбира се :)) за Google.com. На всеки сайт имах analytics. Направих експеримент със 10 от тях. Добавих галерия, интересни клипове от youtube , и на всичко поставих target_tab. В допълнение има скрипт, който при излизане от пейджа показва съобщение на потребителя от сорта на. Сигурен ли сте че искате да напуснете тази страница, имаме специална оферта за Вас. при натискане на остани, потребителя се препраща на страницата с поръчките, където е разяснено как да получи отстъпка при закупуването. За сега действа безотказно.

Iva Ivanov

29. май, 2017

Полезна статия, макар, че нещата много бързо се променят

Коментирайте сега (и моля, пишете на кирилица):