Лого дизайн

от 11. апр., 2010 в уеб дизайн
Лого дизайн

В днешно време е почти невъзможно даден бизнес да оцелее без помощта на маркетинга. Конкуренцията е фактор, с който малки и големи трябва да се съобразяват. Предприемачи, занимаващи се с малък бизнес, са принудени да използват иновативни идеи в маркетинг стратегиите си, за да могат да се конкурират с големите.

За да се установят трайно на пазара, те трябва да наложат техния бранд и идентичност и да добият добра репутация в очите на потребителите. Първата стъпка в този процес е изработването на лого.

Дефиниция на лого

Накратко казано – логото е изображение, което превъплащава визуалната идентичност на една фирма. Логото трябва не само да представя даден продукт, а в известна степен и да убеждава за неговите достойнства и качества, да носи духът му.

Logo е съвкупност от графичени елементи, символи или икона на търговска марка или продукт, които пресъздават визуално марката / продукта. Ефектът на запазения знак е при неговото прилагане да бъде мигновено разпознат. Формата, цветовете, шрифта и образите са обикновено различни от тези на другите в бранша. Едни от най-известните и разпознаваеми лога в световен мащаб са тези на Apple, Nike, IBM и Coca Cola.

Българските традиции в лого дизайна

лого дизайн от Стефан Кънчев

У нас едно от най-известните и лесно разпознаваеми лога през последните десетилетия е това на бензиностанциите „Петрол“. То е дело на най-известния български лого дизайнер – покойният Стефан Кънчев. В резултат на своята работа, Стефан Кънчев получава световно признание. Негово дело са логата на ЦУМ, Родопа, БНТ, Балкан, Мусала и др., голяма част от които присъстват в престижни международни лого каталози с образци от цял свят още през 70-те години на миналия век. Творчество на Стефан Кънчев може да се види и днес в годишните каталози на СБА (Съюза на Българските Художници) както и на www.stefankanchev.com

Процес на създаване

След като конкуренцията е твърде висока, то лого дизайнът и корпоративната идентичност трябва да са уникални и да се различават от тези на преките конкуренти. Процесът при създаването на едно лого започва с илюстриране на корпоративната визия. Тук не трябва да се поставят ограничения при процеса на работа, за да може лого дизайнерът да пресъздаде няколко уникални идеи. Едно лого също трябва лесно да се запомня и асоциира с продуктите или услугите, които то представя.

Колко всъщност струва изработването на едно лого в България?

Цените за лого варират също както и цените за уеб дизайн. Можете да намерите и фирма, която да ви предложи изработване на лого за 100лв. или да намерите познат „уеб дизайнер“, които да ви го направи без пари. Важно е клиентът, като непрофесионалист в областта на дизайна, да успее да отсее качественото изработване на лого от дилетанските изпълнения.

Според колеги, професионалисти в бранша, едно лого струва не по-малко от 1200лв. За тази цена се прави щателно проучване на бранда и се показват няколко различни визуални концепции. Всеки един вариант трябва да изглежда добре в негатив (черно / бяло), смалено / уголемено, с различен фон, както и в други графични ситуации.

Бонус

Няколко места, където може да намерите качествени логотипи от световна класа –  Лого дизайн галерии

Етикети: , , , ,

10 коментара

Ralev Logo Design

12. апр., 2010

Да, 1200лв са една разумна цена, но в България са малко фирмите, които имат този бюджет за лого. Класиката е да претупат най-важния компонент във фирмения им стил – а именно логото.

Ценообразуването е просто – имате даден човек Х, който работи дадени часове Y и умножавате :) Това е някаква опростена форма… но може да ориентира всеки клиент.

bogo

27. май, 2010

лого за 100 лв. ще изглежда като за 100 лв. , а за 500 ще изглежд като за 500 лв. мисля че ме разбирате какво искам да кажаняма как логото за 100 лв. да изглежда като логото за 500 лв (…нещо като онзи лаф „кеф цена няма“)

Вергил Пенков

15. юли, 2010

Поне в България човек лесно може да се ориентира от кого да си поръча лого – има няколко изявени агенции, които предоставят услуги за високобюджетни проекти, така че ако компанията много държи логото да отразява еди-какво-си, ще се наложи да използват някоя от тях.

Ако пък не – тогава общо взето не е от критична важност чии услуги ще използват.

интернет сайт

29. авг., 2010

Така е, ама като гледам в България има фирми, за които е достатъчно да си напишат името с главни букви и не са се замисляли за лого въобще.

mpetrov

06. ное., 2010

За жалост в повечето случаи клиента гледа ако може да му излезе по-евтино или ако може без пари. Жалко, че малките и средните фирми, а понякога и големите такива, не полагат здрава основа с един добър бранд дизайн, дори в някои случаи няма никаква идентичност Това е като да строиш къща с дървени основи – става бързо и лесно, но накрая рухва. Доста често ми се налага да повишавам графичния манталитет на някой клиент, често без успех.

Отработени Масла

13. ное., 2010

Вергил Пенков@

Верго, има такива дизайнерчета, фрииленсъри, които скриват топката на такива като тези „изявени агенции“ както им казваш

Васил Бекяров

20. май, 2014

Аз лично работя с един фрийленс дизайнер, който ми прави уникални лога с 3 концепции за 150-200лв. Под уникални разбирайте наистина уникални, човека взима графичния таблет и почва да го рисува.

Представям си ако му задам лого с бюджет 1200лв, чак не мога да си го представя :D

SavovDesign

09. окт., 2017

На повечето хорица в БГ им е свидно да отделят 150-200 лв. за сайт, а какво остава пък за лого на тая стойност.. Да не говорим за нещо повече.. Може би проблемът е че ние така сме ги свикнали, конкуренцията какво ли не прави. Вадим си очите за жълти стотинки!

allxy

22. ное., 2017

150-200 лв. за лого, което наистина е нарисувано на ръка, е просто смешна цена. Но за много от клиентите не е важно дали е нарисувано специално за него или е модифициран някой шаблон или каквото и да било друго – важно е да го „кефи“ и да не се е „изръсил“ много пари.

Николай Еленков

11. апр., 2018

Old but gold! Тук в България все ще се намери някой да си напише логото в пейнт и да ти каже и сам мога.. защо да давам тези пари :/

Коментирайте сега (и моля, пишете на кирилица):